Programmeertalen

vrijdag, 06 maart 2015 | door +Sigrid de Jong | Reacties staat uit voor Programmeertalen |

 

Denkend aan alle programmeertalen die ik heb geleerd, zijn het er eigenlijk best veel…

Basic

De eerste was Basic, op de commondore 64 van mijn broer. Ik weet niet meer hoe oud ik toen was, 12 of zo… Hij had die omdat hij die nodig had voor school, maar hij deed er niet veel mee. Het was meteen de eerste computer die ik kende. Het was een toetsenbord die je op je TV aansloot (een oude buizenTV, die eerst moest voorgloeien en dan keek ik altijd achterin of de buizen al gloeide…) en een cassettedek om de programma’s te laden.

Je kon er niet ontzettend veel mee, wat simpele spelletjes en dus wat dingetjes programmeren met print X en dan maximaal 80 tekens en goto 10 enz. Die goto’s en de cijfers voor de regels ben ik bij andere programmeertalen nooit meer tegengekomen. Volgens Dijkstra wordt je nooit meer een goede programmeur als je met basic hebt gewerkt, vanwege het goto statement. Met de goto zeg je tegen het programma: ga naar regel x en voor uit wat daar staat, daardoor kan je programma onontwarbaar worden.

Pascal

De volgende taal die ik leerde was pascal, jaren niks met computers gedaan, de computers met MS-dos bestonden inmiddels, maar ik had er geen. De commodore 64 stond natuurlijk al jaren ongebruikt op zijn plek. Ik zat in het eerste jaar van mijn natuurkunde studie en 1 vak was programmeren. Dat was dus pascal en dat deden we in het rekencentrum, een zaaltje met 30 turminals aangesloten op een grote (super?) computer die ergens anders stond. Ik heb de computer nooit gezien. Het werkte op UNIX, en ik kon er niets van. De eerste keer haalde ik het vak niet. Op het tentamen moest je een programma op papier schrijven; dus de code uitschrijven, en nog wat andere vragen.

De tweede keer dat ik het vak volgde brak ik snel met mijn partner (een econometrie student dacht ik) omdat ons tempo nogal verschilde. Daarna ging ik er elke dag heen van de tijd dat het open ging: 8:00 tot ik er uitgegooid werd: 17:00 om te oefenen. Ik herinner me dat ik een programma schreef van enkele regels, het runde en 130 foutmeldingen kreeg…. En als er iemand een te complex programma draaide liep de computer vast en deden alle 30 mainframes niks meer.

In dat eerste jaar begon ik als digibeet en leerde/ oefende ik veel met allerlei programma’s en was ik na ongeveer een jaar handig geworden met computers. Vanaf die tijd leerde ik mezelf steeds nieuwe programma’s uit boeken van de bib. Heel veel gebruik ik nu niet meer…
Maar goed terug naar Pascal, dat is dus een programmeer taal speciaal geschreven om studenten te leren programmeren en het is heel gestructureerd opgebouwd. De dingen die ik in die taal tegen kwam: if then els, while, for x, begin & end, variabelen kwamen terug in alle andere talen. Na deze cursus programmeren in pascal heb ik deze taal nooit meer gebruikt.

C++

Een paar jaar later volgde ik het keuze vak C++, dat werd erg gestructureerd/ wetenschappelijk gegeven, met een dik boek/standaard werk. Het niveau van deze cursus lag hoger dan de eerdere pascal cursus. Ik vond het prettig dat de notaties van de taal erg kort waren. Ik heb de cursus nooit afgemaakt om dat ik in de loop van de cursus ben overgestapt naar de HTS.

Op de HTS kregen we ook C++, en ik vond het programmeren in C++ daar erg leuk. Ik wilde dat thuis ook wel doen, ik kon alleen geen dingen bedenken om te programmeren… Ik zou spelletjes kunnen bedenken, maar ik hou niet heel erg van computerspelletjes.

Wat mij heel erg aansprak aan C++ was de korte codes, je hoefde heel weinig te typen om veel gedaan te krijgen, dus minder werk en weinig kans op type fouten. Je kon er vanalles mee. De programma’s waren snel en zaten dicht op de machine code. We hebben ook nog een programma geschreven die rechtstreeks een kaart aanstuurde: kon je ledjes in een logische volgorde laten branden en geluiden op een bepaalde kaart in je computer maken.

Visual Basic

Een vervolg van C++, maar nu met heel bijzonder: object georiënteerd, met classes enzo. Het speciale en de classes snapte ik er niet zo aan. Je kon er gewoon hetzelfde mee als met de andere talen. Ook nooi meer gebruikt…

Labview

Tijdens mijn stage van de HTS op het NIKHEF leerde ik LabVIEW kennen, dat was een grafische programmeertaal waarin je instrumenten en blokjes aan elkaar verbind met draadjes. het was bedoeld om gegevens uit meetinstrumenten ver verwerken. Je kon dan zo’n meetinstrument visueel nabouwen. Het werkte op macs. Als je het programma teste, liep er een soort stroompje lampje door de draadjes en zag je wat er gebeurde. Ik vond het leuk en grappig en heb er wat mee gespeeld.

Later toen ik bij Philips werkte heb ik nog een LabVIEW cursus gedaan, omdat ik het programma al wat kende gaf ik me op voor de LabVIEW advanced cursus. Het niveau lag toch wat te hoog, maar ik tekende de voorbeelden gewoon na en de cursus leider die mijn werk bekeek zei (met Vlaams accent): “Awel ge begrijpt en niets van maar ge tekent het gewoon na en het werkt toch, dat is niet eerlijk hè” ;-D. Afijn tijdens die cursus kwam ik steeds meer bij het niveau van de rest.

En je raad het al… ook nooit meer wat mee gedaan… Ik had het ook niet op mijn eigen computer draaien en ik had natuurlijk thuis ook niks wat ik in labVIEW zou moeten/kunnen doen.

Delphi

Een vriend was er erg enthousiast over, je kan er Windows programma’s in maken en je hebt een grafische programmeer omgeving en maakt er meteen Windows schermpjes mee waar van alles in gebeurd. Tijdje mee bezig geweest, nooit een zinnig programma gemaakt.

Fortran

Deze taal moest ik leren van mijn afstudeerbegeleiders bij natuurkunde. Ik had nogal wat tegenwerpingen omdat het een oude taal was en er tegenwoordig toch wel iets beters was zoals C++ ofzo… maar hij zei dat het nog steeds een erg belangrijke taal was binnen de wetenschap en dat het de enige taal was waarin je imaginaire getallen kon gebruiken. Nou ja goed dan, toen ik eenmaal bereid was deze taal te leren en te gebruiken had ik een cursusboek gevonden en begon ik met het leren van Fortran. Na twee dagen had ik deze taal geleerd, mijn begeleider was erg verbaasd. Ik vond de taal vrij makkelijk, erg logisch en veel wiskundige functies. Daarna heb ik er een simulatie ingeschreven. Ook na die tijd niks meer mee gedaan.

Javascript

Hierin heb ik wat kleine codes voor op websites in gemaakt, maar echt enthousiast ben ik er nooit van geworden. Ik vond de codes te lang: veel te veel letters om iets aan te geven en alles met punten aan elkaar, nog langere woorden pfff en dus niet te onthouden en veel kans op spelfouten. Wat dat betreft echt het omgekeerde van C++. Wat je er mee kon maken kon me ook al niet boeien al die bewegende, glinsterende toeters en bellen op een website die niks toevoegen en alleen storend aanwezig zijn, sorry niks voor mij. Ik vind het dus echt stom en gebruik het alleen maar als het echt moet.

PHP

Morgen verder typen hoor…


Begin reactie formulier

Reacties zijn gesloten.


Heldere Ster | © 2010-2012 door +Sigrid de Jong, Alle rechten voorbehouden. |