HTML, de basis

dinsdag, 25 december 2012 | door +Sigrid de Jong | Geen reacties » |

 

Waarom is het belangrijk om HTML te kennen?

HTML is de basis van het internet, in elke website komt het voor. Als je websites wilt bouwen of aanpassen heb je minimaal HTML nodig. Zelfs als je met een systeem werkt dat al vrijwel alles voor je doet is het handig HTMl te kennen. Je kunt dan zien wat er gebeurt.

Alleen als je niks met websites doet denk ik dat het niet nodig is om HTML te kennen.

 

Wat is HTML?

HTMl is de taal voor het opbouwen van websites. HTML is een afkorting van HyperText Markup Language en dat betekent zoiets als opmaak van teksten met links. Het internet is begonnen doordat iemand bedacht dat je bepaalde woorden naar andere teksten op andere computers kon linken… dus met de uitvinding van de link.

 

Basis HTML van een pagina

Nu gaan we een pagina maken. Open een leegbestand in je HTML editor en plak er deze tekst in.

<html>

<head>
<title></title>
</head>
<body>
</body>
</html>

Als je deze tekst opslaat als index.html en in je browser bekijkt dan zie je een lege pagina.

Dit is de basis van een HTML pagina.

HTML tags <html> en </html>

De pagina begint met <html> en eindigt met </html>. De woorden tussen de < > haakjes zijn tags. <html> betekent dat hier de html of te wel de html pagina begint en </html> betekent  dat de html pagina eindigt. Binnen de html tags komen de header en de body van de pagina.

De header van de pagina

De header is het “hoofd van de pagina” waarin je allerlei extra informatie meegeeft die je op de pagina zelf niet ziet maar wel belangrijk is en de weergave van de pagina beïnvloed, zoals de titel van de pagina. De header begint met <head> en eindigt met </head>. Alle informatie die dus in de header moet staan komt dus tussen de header tags.

De titel van de pagina

In de header staat de titel van de pagina, deze zet jet tussen de <title> en </title> tags, b.v. <title>Home page</title> Nou is dit niet zo’n goed voorbeeld, maar je geeft deze pagina een toepasselijke titel. De titel van een pagian zie je in de tabjes van je browser staan en als je een pagina aan je faforieten toevoegd dan zie je de titel ook staan.

De body van de pagina

De body van de pagina is het “lichaam” van de pagina en hierin staan alle dingen die je op de pagina zelf ziet. hier staan de tekst, de kopjes, de plaatjes, de links enz. De body begint met <body> en eindigt met </body>.

 

Lege pagina… tijd om te vullen

Zo en nu hebben we dus een lege html pagina waar nog niets op staat. Als je deze pagina opent in je browser dan zie je een volledig leeg en wit scherm. Tijd om de pagina te gaan vullen.

Bijvoorbeeld met kopjes en een tekst:

<html>

<head>
<title>Welkom op de homepage</title>
</head>
<body>

<h1>Home</h1>

<p>Hallo dit is mijn homepage</p>

<p>Dit is de volgende alinea.</p>

<h2>subkopje</h2>

<p> en dit is nog een tekst.</p>
</body>
</html>

 

Kopjes: <h1>, <h2>, <h3> enz.

We beginnen met een kopje op de pagina. De eerste kop is: <h1>Dit is de kop van de pagina</h1>. De kop die je tussen de tags <h1 > en </h1> zet is het belangrijkste en wordt het grootste weergegeven. Als je verderop in je tekst een subkop wilt dan gebruik je daarvoor <h2>subkop</h2> en zo is er ook <h3>, <h4>, <h5> en <h6>. Meestal worden <h1>, <h2>, <h3> en soms <h4> gebruikt. De anderen zul je meestal minder vaak nodig hebben.

Tekst, paragraven: <p>

Onder de kop komt de gewone tekst en die staat tussen de <p> en </p> tags. P staat voor paragraaf of te wel alinea. Nou is in mijn ogen een paragraaf wel langer dan een alinea, maar het heet paragraaf en je gebruikt het voor alinea’s. Elke alinea zet je tussen de <p> en </p> tags.

 

 

 


Begin reactie formulier

Reageer:
Heldere Ster | © 2010-2012 door +Sigrid de Jong, Alle rechten voorbehouden. |