Reden om Ruby on Rails te leren

woensdag, 25 februari 2015 | door +Sigrid de Jong | 2 Reacties » |

 

Deze week ben ik eindelijk begonnen met het leren van Ruby on Rails. Ik heb me een tijd afgevraagd zal ik nu beginnen met het leren van Smaltalk Squeak of Ruby on Rails? Beide zijn me aangeraden omdat het een betere taal zou zijn dan PHP, dat wil zeggen dat je er veel sneller website/webapplicaties mee bouwt dan met PHP.

PHP

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik PHP leerde. Je kan er heel veel mee. Ik denk dat je er eigenlijk alles wel mee kunt. Wat ik een nadeel vind is dat het soms wel erg veel werk kan worden. Vooral toen ik die hoedenverkoopsite aan het bouwen was kwam ik om in de hoeveelheid werk. Een ander ding is dat het me niet lukte om met PHP uit het hoofd te programmeren (daarvoor zijn er teveel codes). Dus het idee van een taal waarin je makkelijker en sneller websites ontwikkeld spreekt me wel aan.

Voordeel van PHP is dat het heel gangbaar is, dat het op elke hostingprovider werkt, dat er heel veel mensen mee werken en er dus ook heel veel over te vinden is, ook in het Nederlands. De meeste systemen werken ook in PHP. Voor ik begon met het leren van PHP was er ook niet 1 persoon die dat me aan rade maar heel veel. Ik werkte toen op de helpdesk en ik had veel collega’s die zeiden “Je moet PHP leren”. Ik had ook vrienden die er mee werkten, ook heel handig ;-). Ik heb er ook zeker geen spijt van, PHP is heel handig.

Ruby on Rails

Goed terug naar Ruby. Behalve de programmeertaal Ruby heb je ook het bijbehorende framewerk: rails, samen Ruby on Rails en vooral de combinatie schijnt erg krachtig te zijn. Rails is ook het enige framework voor ruby, het is de standaard, dat is ook handig. Bij PHP heb je meerdere frameworks, ik herinner me Cake PHP, Zend enz. Waar ik wel aan begonnen was maar die ik nooit werkend kreeg op mijn macbook, dat werd dus niks :-(.

rubyrails

Lastig installeren

Met Ruby on Rails werkend om mijn macbook kan ik dus eindelijk beginnen met het (leren) werken met een framework. Het installeren van Ruby on Rails was nog wel een gedoe, maar gisteren een dag of 4 klooien is het dan gisteren gelukt dankzij: pragmaticstudio.com install-rails-ruby-mac.

why’s (poignant) Guide to Ruby

Het was zo’n jaar of 8 geleden (in iedergeval nog een tijdje voor ik aan mijn studie tandheelkunde begon), toen Wybo Wiersma me vertelde over Ruby. Hij was bezig met het bouwen van Logilogi in Ruby. Hij gaf me de geprinte versie van een Ruby cursus met grappige tekeningen en stripverhalen erin, dat was wel iets voor mij. De why’s (poignant) Guide to Ruby. Ik begon er in te lezen. De stapel geprinte A4-tjes viel op de grond en ik probeerde ze zo goed en zo kwaad als ik kon weer te ordenen, maar de pagina’s waren ongenummerd… Ik las verder, maar snapte er niet zo veel van. Toen ik het terug gaf bleek dat het helemaal door elkaar lag… Toen dacht ik ga dat nog wel eens doen als ik tijd heb…

guide-to-ruby poignant-guide-vossen

 

Nadelen Ruby

Een nadeel van Ruby on Rails is dat de meeste webhosters het niet op de server hebben draaien, dus als je een website in Ruby on Rails maakt heb je een speciale webhoster nodig die ruby hosting aan bied. Dat geld natuurlijk ook voor Smaltalk, eigenlijk voor alle talen behalve PHP. Als het zover is ga ik wel op zoek naar een Ruby webhoster.

Inspirerende filmpjes over Ruby on Rails

Ter inspiratie voor ik begon met het leren van Ruby on Rails zocht ik Youtube wat motiverende filmpjes.

Vergelijk Ruby en Samltalk

Ik kwam daar een filmpje tegen van Robert Martin over Ruby on Rails en Smaltalk: What Killed Smalltalk Could Kill Ruby, Too. Beide talen hebben veel overeenkomsten, objectgeorienteerd, snel en makkelijk in te programmeren, een kleine groep die er mee werkt. Verschil is dat Smaltalk ouder is. Hij waarschuwd dat wat Smaltalk overkwam ook met Ruby on Rails kan gebeuren, dat het uiteindelijk uitsterft/ heel weinig wordt gebruikt met als voornaamste oorzaak dat het te makkelijk is een een rotzooi te maken… De code blijft lekker draaien tot dat het echt niet meer gaat en dan moet je erg diep zoeken… Dit in contrast met C++, daarin kun je je geen rotzooi veroorloven, waardoor je gedwongen wordt netjes te programmeren. programmeren in Smaltalk was 5 x sneller dan in C++.

Hij heeft het ook over Java. C++ noemde hij een mannelijke taal/iets voor echte mannen en java voor vrouwen, samltalk was dan weer neutraal, je kreeg er dingen in gedaan… Vreemd, want ik vond C++ ooit geweldig. Op de HTS kreeg ik C++ en ik vond vooral die korte notaties/code zo heel erg prettig en je kon er van alles mee. Je kon er vrijwel rechtstreeks mee met de machine communiceren, ik herinner me het aansturen van een kaart met ledjes en het maken van geluiden in de kaart van de computer. Ik ben er alleen maar niet mee verder gegaan omdat ik zelf niks leuks kon bedenken om te maken (je kon er niet iets voor een website mee maken…). Javascript vond ik vreselijk, veel te veel tekst in nodig.

Baan als Ruby on Rails programmeur

Daarnaast ook filmpjes over het vinden van een baan als Ruby on Rails programmeur. `Deze programmeurs zouden erg gewild zijn en goed verdienen… Wat een goed teken is, dat betekend dat je er dus veel mee kan, of een minder goed teken, dat er te weinig mensen zijn die het kunnen. Bv deze 3 Steps to Getting Hired as a Ruby Developer : leer Ruby on Rails, draag iets bij aan een Ruby on Rails project van iemand anders, praat met andere ontwikkelaars.

Ook tijdens het zoeken naar informatie over het leren van Ruby on Rails kom ik websites tegen met Ruby on Rails ontwikkelaars met vacatures… Nou nou, ze zijn wel hard opzoek. www.noxa.nl, www.noxa.nl/vacatures. zes-voordelen-van-ruby-on-rails. Doet me denken aan toen ik PHP aan het leren was toen zag ik ook telkens reclame met: we zoeken PHP programmeurs.

Beroemde Ruby on Rails ontwikkelaar worden…

Hoe je een beroemde Ruby on Rails ontwikkelaar wordt How to become a famous Rails Developer, Ruby Rockstar or Code Ninja: leer Ruby on Rails, Heb je eigen blog erover met een uniek design en geef presentaties.

Ruby on Rails versus PHP, Java, .NET, Django en Coldfusion

Grappige filmpjes waarin Ruby on Rails vergeleken wordt met andere talen: Ruby on Rails vs Java – Commercial #1 of 9 in de stijl van de apple reclame over een mac versus een pc. Er zijn 9 afleveringen: Ruby versus Java, PHP (4x), .NET (2x), Django, ColdFusion.

Programmeren in Ruby is beter dan Perl

Jim Weirich – Why aren’t you using Ruby? verteld dat hij werkte als Pearl programmeur, Ruby leerde en na 2 dagen Ruby leren volledig overstapte naar Ruby, sinds dien was hij de enige in het bedrijf die in Ruby programmeerde en hoe hij dankzij deze taal een probleem van het bedrijf binnen een half uur oploste. Daarna laat hij zien hoe hij een drone bestuurd met Ruby.


2 Reacties op "Reden om Ruby on Rails te leren"

 1. Hallo Erik

  Ik ben al een tijdje niet meer met Ruby on Rails bezig en kan je er helaas niet mee helpen.

  groetjes Sigrid

 2. Hallo Sigrid,

  Ik wil graag Ruby on Rails eigen maken.
  Maar ik probeer al een tijd Ruby onrails te installeren dat is ook gelukt alleen elke keer als ik bijv. een soort gelijke opdracht geef zoals:

  C:\>gem install bundler
  ERROR: Could not find a valid gem ‘bundler’ (>= 0), here is why:
  Unable to download data from https://rubygems.org/ – SSL_connect returned=1 errno=0 state=SSLv3 read server certificate B: certificate verify failed (https://api.rubygems.org/specs.4.8.gz)

  krijg ik de bovenstaande foutcode. Ik zoek iemand die bij mij installatie kan doen ik ben er al dagen mee bezig geweest om op forums de oplossing te vinden maar het lukt mij niet. Zou jij de installatie kunnen (en willen) maken. Of ken je iemand.

  met vriendelijke groeten,

  Eric

  Dit is de versie die ik op mijn PC heb.
  C:\>ruby -v
  ruby 2.3.0p0 (2015-12-25 revision 53290) [x64-mingw32]

Reageer:
Heldere Ster | © 2010-2012 door +Sigrid de Jong, Alle rechten voorbehouden. |