Ruby on Rails tutorials

donderdag, 26 februari 2015 | door +Sigrid de Jong | Geen reacties » |

 

Ik ben dus begonnen met het leren van Ruby on Rails.
Je hebt verschillende leermethoden, je kan een boek lezen, dat doe ik niet graag, computerboeken raken hopeloos snel verouderd. Laat het even te lang in de kast staan en je hebt er niets meer aan. Daarnaast is het ook een van de lastigste manieren om te leren. Lezen en dan naar je computer gaan om het uit te proberen… Een e-book is al iets makkelijker. En om nu in de trein een boek te gaan lezen en het dan later thuis op de computer te doen werkt ook niet vind ik.

Je hebt websites met uitleg, hou ik van, en je hebt youtube fimpjes, hou ik ook van, je ziet het gebeuren en kunt het nadoen. Nadeel is dat de code niet altijd goed leesbaar is. Dan heb je ook nog de zandboxen, dat is een website waarin je met de code kunt experimenteren. Het voordeel is dat je al kunt oefenen met programmeren voor dat je Ruby on Rails on je eigen computer hebt geïnstalleerd.

Hoe je je zelf code leert

Na alle video’s om geïnspireerd te raken om ruby on rails te leren en een aantal filmpjes/ en websites waar ik nog niet zo veel aan had kwam ik bij How to Teach Yourself Code. Hierin verteld Mattan Griffel hoe hij zichzelf in een maand Ruby on Rails leerde. De tijd kan natuurlijk korter of langer zijn. Ik denk dat als je al in een andere taal kunt programmeren dat het dan sneller gaat, maar je verder moet komen in de nieuwe taal om tevreden te zijn. Voor mij dus tot ik er meer in kan dan in PHP…

Hij verteld eerst de reden om zelf code te leren. als je een goed idee hebt en een startup wilt beginnen en een programmeur zoekt dan lukt dat niet, want een ander: de programmeur wil niet voor niks voor je werken, en als hij/ of zij jou idee bouwt en al het werk doet dan wil hij/of zij niet graag maar de helft van de opbrengst hebben. Dan bouwt diezelfde programmeur liever zijn/haar eigen idee dat hij/zij voor de volle 100% zelf bezit… Precies! Dat geld ook voor mij. En ten tweede als je met een programmeur gaat werken is het handig om zelf wat van programmeren af te weten, ook wel logisch.

Dan legt hij vrij duidelijk uit wat Ruby is en waarom je het beste Ruby on Rails kunt leren als je webapplicaties wilt bouwen (de beste taal om mee te beginnen zegt hij).

Daarna heeft hij het over een snelle leerstrategie: colleges op podcast downloaden en luisteren terwijl hij iets anders deed. Dezelfde dingen op verschillende manieren, uit verschillende bronnen horen. Je hoeft alles ook niet meteen de eerste keer te begrijpen. Als je verder gaat met leren dan valt alles vanzelf op zijn plaats. Je leert eerst de grote lijnen en dan de details.

Zijn leerweg:

Ruby on Rails 3 Essential training door Kevin Skoglund (1 week)

Ruby on Rails Tutorial door Michael Hartl (2 weken)

Web Applications door John Ousterhout, Standford University (1 week)

Railscasts door Ryan Bates

Dan zegt hij op een gegeven moment voel je de verleiding om te stoppen met leren van Ruby on Rails en Ruby (de programmeer taal zelf) of HTML of CSS te leren en raadt je an dat niet te doen omdat dat het leer proces vertraagd. (HTML en CSS kan ik gelukkig al dromen 😉 ). vb van iemand die Ruby ging leren en daar een halfjaar mee bezig was en daarna op het zelfde punt in Ruby on Rails was.

Problemen/ foutmeldingen oplossen. Kopieer de foutmelding en Google het: grote kans dat iemand anders de oplossing heeft gevonden en beschreven.

Vaak weet je wat voor functie je wilt bouwen, maar weet je niet hoe het heet en daardoor is het moeilijk te vinden. Dat probleem komt me inderdaad bekend voor (met PHP enz). Memo’s Paradox, hoe moet je iets zoeken als je niet weet wat het is? De oplossing voor dit probleem? Vraag het iemand.

Daarna ging hij naar een Hackathon, een event/starup weekend waar mensen een weekend in groepjes een oplossing voor een probleem programmeren. Ik ben nog nooit op zoiets geweest, geen idee of dat in Nederland bestaat.

Youtube Ruby Programmeer cursus

Na dit filmpje heb ik de Ruby cursus: Ruby Programming door Jake van de Wild Academy op Youtube bekeken en gedaan. Dat zijn op dit moment 35 filmpjes waarin je leert programeren in Ruby. Ik vond ze erg goed en makkelijk te volgen. Een enkele keer werkte een bepaalde code niet. Terwijl ik dit deed werkte ruby wel in mijn terminal, maar werkte de Ruby server en rails niet.

Try Ruby

Tussendoor deed ik de why’s (poignant) guide to Ruby. Deze korte cursus is erg leuk en een heel goed begin. Je hebt ook geen Ruby op je computer nodig, het is gewoon een website waarin je code kan uit proberen.

Rails for Zombies.org

Rails voor Zombies is een website cursus waarin je de code kunt uitproberen. Het is prachtig vormgegeven. Ik vind de instructies makkelijk/ net iets te traag uitgelegd en dan vind de oefeningen weer wat lastig, omdat ik niet al die code onthou… Wel goede oefening denk ik. Rails for Zombies is ook van de codeschool

Link de beste manier om rails te leren

the-best-way-to-learn-ruby-on-rails
Dat lijkt me wel aardig.
Stap 1: TryRuby en stap 2: installeer Ruby on rails heb ik gedaan…
Stap 3: Begin met Jeffrey’s Introduction to Rails, een screencast van 40 minuten waarin hij een rails applicatie bouwt. Vrijwel in het begin werkt het nadoen van de codes bij mij al niet meer.
Stap 4: leer rails for Zombies, ben ik mee begonnen.
Stap 5 tot en met 9 heb ik nog niet gedaan.

Zo, nou heb ik alles genoteerd wat ik tot nu tegen ben gekomen bij het leren van Ruby on Rails en wat ik belangrijk vind om niet te vergeten.


Begin reactie formulier

Reageer:
Heldere Ster | © 2010-2012 door +Sigrid de Jong, Alle rechten voorbehouden. |