Fri Dec 02 2022, sunrise time : 08:27 sunset time : 16:33D tijd is: 1669999433
Het is nu buiten donker

Sigrid de Jong

Algemeen

Ik ben Sigrid Ingeborg Elizabeth de Jong, ik ben geboren in Haarlem en opgegroeid op een hobby boerderij, die altijd verbouwd werd, in Friesland. Ik woonde aan de grens met Groningen en zat het grootste deel van mijn leven in Groningen op school.

boerderij

sigrid1j

lammetje

100_0126

100_4853

100_4852

100_4024

Ik heb natuurkunde gestudeerd, studeer nu tandheelkunde, heb allerlei werkervaring, maak illustraties, stripverhalen en websites.

Studies

Ik zat op de vrije-school (een school die helemaal niet vrij is en die ik vreselijk vond want te laag niveau en teveel slecht voor je sociaal-emotionele ontwikkeling gezeur.)

Na het halen van mijn VWO diploma op het noordelijk avond college ben ik natuurkunde gaan studeren. Dat was heel leuk maar niet zo’n succes. Daarom ben ik overgestapt naar de HTS. Tijdens mijn stage op het NiKHeF kwam ik op het idee om daar te gaan promoveren. Dan moest ik nog wel terug naar de universiteit. Zo gezegd zo gedaan. Ik studeerde af in theoretische kernfysica en daarna solliciteerde ik naar alle OIO plaatsen op het NiKHeF, nog wat andere plekken en uiteindelijk op het KVI. Ik was eindelijk OIO. Na een jaar bleek dat toch niet zo leuk te zijn. Ik vond het geen leuk werk, het lag me niet en ik liep achter op schema. Ik werd ontslagen, plotseling voelde ik me veel gezonder en energieker. Omdat ik niet wist wat ik dan met mijn leven aan moest ben ik naar een outplacement bureau gegaan. Het werken als natuurkundige bleek helemaal niet bij mij te passen. Omdat ik het een interessant onderwerp vond kwam ik op het idee om voorlichter te worden. Ik wilde dat met tekeningen en websites doen. Ik ging educatie en Communicatie in de natuurwetenschappen studeren. Daar leerde ik vooral schrijven en raakte ik regelmatig gefrustreerd door de vage eisen en raakte ik conflict met de docenten. Ik heb geen werk gevonden als voorlichter en ik merkte dat ik de natuurkunde niet miste. Ik heb ook nog tijdens deze opleiding aan het docentschap geroken maar dat vond ik knap saai.

uni3

college

In diezelfde tijd liet ik mijn gebit opknappen en ik deed dat bij studenten om van mijn tandartsangst af te komen. Dat hielp. Ik raakte steeds meer in tandheelkunde geïnteresseerd. Ik vroeg me af of dat iets voor mij was en hoe meer ik me daar mee bezig hield hoe meer dat bij me lijkt te passen. Ongeveer als of je twee lijstjes hebt, één waar alle eigenschappen opstaan die een tandarts nodig heeft, of zeer handig zijn en één waar mijn eigenschappen opstaan en die precies passen. Nu studeer ik al een tijdje met plezier en veel succes tandheelkunde.

Werk

Ik heb allerlei soorten werk gedaan, Als eerste de stages tijdens de middelbare school en de HTS. Veel vrijwilligerswerk, tot ik besloot alleen maar te willen werken voor geld. Heel veel typische studenten bijbaantjes, zoals callcenterwerk, bij de helpdesk, dagjes werk, schoonmaken, in een fabriek, bijles geven en als student assistent. Waarbij alle studentassistent banen verreweg het beste waren: leuk, leerzaam, boeiend en beter betaald.

Ik heb een aantal serieuze banen gehad: als ingenieur/ ontwikkelaar bij Stakenburg O&O (geluidsonderzoek) en bij Philips scheerapparaten en als Onderzoeker in Opleiding bij het KVI.

image001

kvi6

Ik heb van alles en nog wat geleerd tijdens al dat werk. In het begin vond ik al het werk leuk, jaren later vond ik een nieuwe baan in het begin leuk en begon het me daarna al snel te vervelen.

Hobby’s

Tekenen: Ik teken vanaf het moment dat ik een potlood kon vast houden. Zelf herinner ik me daar niks van, maar mijn moeder vertelde dat toen ik 2 was begon met tekenen. Ik herinner me alleen dat ik altijd al tekende en ik zal het ook altijd blijven doen. Ik teken veel en snel. Het is voor mij heel ontspannend om te doen. Ik zet mijn gedachten en fantasieën op papier door te tekenen. Ik teken wel veel hetzelfde…

sigrid7

sigrid11

Mijn liefde voor stripverhalen begon toen ik voor het eerst een strip zag (ik was toen 5) en ik ging ook strips tekenen.

Af en toe schilder ik, ik hou erg van felle kleuren en kleurencombinaties.

Ik knutsel ook af en toe, meestal iets nuttigs: ik repareer wat kapot is, (alles wat bij mij kapot gaat zal ik repareren en als dat niet lukt dan vraag ik iemand anders of het gaat de deur uit) en ik maak iets wat ik nodig heb of wil hebben, zo zit ik nu aan mijn bureau dat ik ooit op mijn 12e maakte. Ik verbouw een beetje en schilder graag.

Ik vind het leuk om iets nieuws uit te proberen of om uit te vogelen hoe je iets kunt maken zoals b.v. dromenvangers of vriendschapsbandjes. Maar ik maak dan weer niet eindeloos dezelfde dingen.

Ik heb lego. Vroeger speelde ik daar altijd mee en toen ik bij Philips werkte kwam een collega met twee dozen lego om mechanische concepten uit te proberen. Ik zat daar telkens aan en heb toen ook voor mezelf lego gekocht.

Sinds mijn 13e verzamel ik kristallen. Ik vind ze prachtig.

Sporten

Ik vind sommige sporten leuk, vooral als het buiten is, en je er een lekker gevoel bij krijgt. Ik vind het leuk om nieuwe technieken en vaardigheden te leren, die moeten dan weer niet te eng zijn. Ik heb echter een hekel aan eentonige bewegingen, dan gaat mijn geest zich vervelen. Ik hou niet van bal- en teamsporten.

Internet/Websites maken

Ik ben gek op internet. Ik herinner me mijn eerste kennismaking met internet als de dag van gisteren. Ik zag mooie plaatjes op de beeldschermen van mede studenten verschijnen en vroeg: “wat is dat”? Dat is internet. Ik wil dat ook, hoe krijg je dat, hoe werkt dat.

Toen ik eenmaal mijn eigen verbinding thuis had (wat ik vanwege de kosten nogal had uitgesteld) ben ik websites gaan maken. Ik zocht uit hoe het internet en het maken van websites werkte. Ik ben nu nog altijd bezig met hoe je websites beter, eenvoudiger en mooier kunt maken. Wat je allemaal kunt doen met websites, wat goed werkt, wat mooi is en waarom en wat voor technieken er zijn en wat je daar allemaal mee kunt. Ik ken aardig wat technieken, maar niet allemaal. Er komen steeds nieuwe technieken bij.

Filmen

Ik zat op een filmclubje en vond dat heel erg leuk. Ik wil nog steeds eigen films gaan maken, maar stel het kopen van een camera steeds maar uit, nu denk ik daar is vast een reden voor.

Fotograferen

Ik vind fotograferen leuk. Toen ik mijn camera net had ben ik uren op pad geweest door mijn eigen stad en de tuin van mijn moeder. Inmiddels heb ik duizenden foto’s gemaakt en er geen enkele afgedrukt. Eerst dacht ik dat komt nog wel, maar ik ben er achter dat ik ze liever op mijn computer bekijk dan in een fotoboek.

Vakantie

Ik hou van de natuur, van kamperen en dan koken op mijn benzine brander, van allerlei dingen doen, van beurzen en festivals en conferenties bezoeken.

Interesses

Ik heb een brede interesse, hoewel dat wat minder is geworden. Ik wilde altijd weten hoe de wereld werkt en was daarom heel erg geïnteresseerd in natuurwetenschappen en in geneeskunde. Dingen die mensen maakten, zoals talen, cultuur, geschiedenis en economie vond ik minder belangrijk. Dat is nu wel veranderd. Nu wil ik vooral weten hoe dingen werken, hoe je iets maakt en hoe je eigen leven op allerlei gebieden verbeterd, en hoe dat dan weer werkt. Ik heb ook bevliegingen dan ben ik met een onderwerp heel erg bezig en als ik dat dan een beetje heb uitgewerkt dan is dat ook weer over en komt vanzelf de volgende interesse/bevlieging. Zo was ik afgelopen lente heel erg bezig met opruimen door het boek “weg met de warboel” van karen Kingston.

Eigenschappen

Ik ben creatief, enthousiast, energiek, leergierig, vrolijk, vriendelijk, intuïtief, ongeduldig, sterk, soms  impulsief, avontuurlijk en onvoorzichtig. Volgens de “hokjes” ben ik een ENFP (Extravert, iNtuitief, Feling, Presever) en enneagram type 7. Voor de astrologen: ik ben geboren op 16-2-1973 14:12 in Haarlem. Ik ben hoogbegaafd en met veel plezier lid van mensa. Daardoor leer ik snel, heb ik veel energie, een brede interesse en kan ik niet tegen saaiheid en eentonigheid.

Ik heb een basisvertrouwen in de wereld/het universum en heb het gevoel thuis te horen op aarde.

Je kunt alles leren.

Ik heb een heleboel dingen geleerd waarvan ik dacht dat ik ze nooit zou kunnen en daarom geloof ik dat ik alles kan leren en dat iedereen alles kan leren. De ene keer ben je er wat langer mee bezig en de andere keer gaat het wat sneller, maar dat maakt niks uit. Je kunt alles leren.

Ik dacht dat ik dyslectisch was en nooit zou leren spellen of goed schrijven. Maar toen ik er van overtuigd was dat ik dat echt niet was leerde ik het heel snel. Ik dacht dat ik geen vreemde talen kon leren, maar leerde al doende Duits en Engels. Ik dacht dat ik te onhandig was met gym maar heb goed leren skiën. Ik kon eerst totaal niet met computers omgaan en snapte niets van programmeren, na een jaar er intensief mee bezig te zijn vond ik het leuk. Ik kon niet studeren want ik had nooit geleerd te leren en vergat het meeste ookal snapte ik het prima. Nu kan ik goed leren en dingen voor langer tijd onthouden met het maken van mindmaps, associaties, herhalingen enz.

Ik had ooit veel moeite met kritiek, maar nu zie ik in dat je dat nodig hebt om nieuwe dingen te leren. Ik maak fouten en leer daar van.

Geld

Ik heb jaren in armoede geleefd en vond dat ook heel lang niet zo erg. Ja ik vond het wel vervelend dat ik niet alles kon kopen en dat het geld altijd op was. Ik vond het nog erger om altijd te horen: “je kunt niet met geld omgaan” want ik deed zo mijn best mijn uitgaven te beperken. Ik was zelfs lid van de vrekken club. Maar als ik minder uitgaf ging ik vanzelf ook minder verdienen (door b.v. minder uren vervelend werk te doen of nemen van werk langer uit te stellen). Op een dag was ik die armoe echt spuugzat en op het eigentijds festival zag ik een geldworkshop. Daar maakte ik kennis met je overtuigingen over geld, the secret enz.

Vanaf die tijd ben ik bezig met geld en rijk worden. Ik kan nog niet zeggen dat ik al rijk ben, maar er zijn toch wel dingen veranderd. Ik kijk anders tegen geld aan en ga er anders mee om. Ik zal doorgaan met rijk worden tot het echt gelukt is.


8 Reacties op "Sigrid de Jong"

 1. Hallo Leonoor, Marthe, Erik en Jeannette
  Ja die tabel heb ik ooit gemaakt omdat ik dat toen erg handig vond voor het maken van websites. Ik gebruik het soms nog steeds wel, maar ik haal ook gewoon kleuren uit foto’s en tekeningen die ik op de website zet. Ja dat het op gewone scholen ook niet altijd leuk is geloof ik wel, maar er is dan tenminste geen sfeer dat het allemaal zo goed en leuk moet zijn terwijl het dat niet is, hoop ik. Het is wat objectiever. Leuk om tonen en kleuren te combineren, dat geeft weer wat nieuws.
  groetjes Sigrid

 2. Hallo Sigrid,

  Ik kreeg jouw kleurentabel van Marthe, één van mijn huisgenoten. Wat leuk en mooi dat je zo’n uitgebreide tabel hebt kunnen maken. Wat een mooie website heb je en leuk dat je schrijft dat je op de vrije school je niet prettig hebt gevoeld. Eén troost op de ‘gewone’ scholen was het ook niet leuk. Ik geloof eigenlijk helemaal niet meer in scholen, opleidingen, wel in ervaringen en delen. Ik ben veel met kleuren bezig, ik ben musicus en net als tonen hebben kleuren en bloemen ook trillingen. We hebben een prachtige website http://www.contactmuziek.nl. We maken muziek en zijn sinds een half jaar bezig om voeding los te laten.

  liefs van ons vieren
  Leonoor, Marthe, Erik, Jeannette

 3. Hallo Sigrid,

  Net als meneer pizza eet ik ook wel eens spaghetti.
  Fijne dag nog.

  xoxo Theodorus

 4. Hoi Sigrid,

  Als ik veel honger heb eet ik wel eens spaghetti. Veder vind ik uw verhaal zeer inspirerend.

  Hoogachtend,

  meneer Pizza

 5. Dankje, goed om te horen! :-)))

 6. Wat een prachtig verhaal en wat een veelzijdigheid!! Ik kan heel wat leren van jouw manier van in de wereld staan!

  Groet van Taorah

 7. Hallo Sigrid,

  Ik lees net het bericht van Douwe kan jij mij meer vertellen?
  Gecondoleerd met dit grote verlies.

 8. Hoi Sigrid,
  Ik heb je tekst over het maken van sites met veel belangstelling gelezen. Net als jij ben ik ben altijd bezig geweest met strips, had vorig jaar acht maanden lang een dagstrip op een Amerikaanse site, maar moest die helaas uit tijdgebrek laten schieten. (http://www.comicssherpa.com/site/feature?uc_comic=csbnf&uc_full_date=20091109) De laatste tijd kriebelt het weer, en kijk ik naar mogelijkheden een eigen site in het Nederlands te (laten) bouwen. Ik weet alleen bedroevend weinig van de digitale wereld en wilde jou, als kenner en stripliefhebster, vragen of het moeilijk is zo’n site te maken, en of het duur is er een te laten maken. Maak jij ze ook in opdracht? Wat ik op het oog heb is een site zoals die van Floor de Goede, http://www.doyouknowflo.nl/. Ik zou het leuk vinden als je me wat verder zou kunnen helpen.
  Groeten,
  Frans

Reageer:Heldere Ster | © 2010-2012 door +Sigrid de Jong, Alle rechten voorbehouden. |