Blauw

woensdag, 28 oktober 2009 | door +Sigrid de Jong | Geen reacties » |

 

Blauw is koel, helder, zakelijk, betrouwbaar, rustig, ontspannen.

Er zijn verschillende soorten blauw, je hebt zakelijk donker blauw (marine blauw), hemelsblauw, babyblauw, frostyblauw, smurfenblauw, fel midden blauw, kobalt, korenbloemblauw en donker en helder koningsblauw die andere effecten hebben op je website.

collage-blauw

 

Blauw is de kleur van de hemel en daardoor zijn we erg gewend aan deze kleur en zien wij het waarschijnlijk als achtergrond; het is terugwijkend. Je kunt gerust een groot deel van je site vullen met blauw en dan een beetje van een andere kleur erbij en je krijgt het gevoel een evenwichtige verdeling van de kleuren te hebben. In tegenstelling tot rood waarvan je dat gevoel al met weinig rood hebt, rood overheerst al snel, maar blauw dus juist niet. Het herkennen van rood in de natuur is erg belangrijk: besjes, bloed, bloemen terwijl het blauw van de hemel slechts achtergrond is en niet zoveel informatie geeft. Daarom heeft rood een grote attentie waarde en blauw juist niet. (Dus maak je kloppen en links die de aandacht moeten trekken rood en de achtergrond die niet moet afleiden blauw).

Het is waarschijnlijk de meestgebruikte kleur als basis voor een website. Ik kom het erg vaak tegen. Ik zou haast zeggen als je niet weet welke kleur je je website wilt geven en je wilt een kleur  (dus geen zwart, wit, grijs) neem dan blauw… nadeel is dat er dan nog meer blauwe sites komen en het misschien niet bij je onderwerp past.

Deze site is trouwens ook blauw. Ik vind het een mooie kleur. De kleuren van deze site heb ik geinspireerd op de kleuren van het stripfiguurtje Helderester, zij heeft een blauw pakje met oranje/goud geel. Dan zou de site eigelijk blauw met oranjegeel moeten zijn, maar na wat probeersels om geel te gebruiken vond ik dat toch niet mooi en is het een paar kleuren blauw geworden: hemelsblauw, diep nachtblauw (=bijna zwart, maar geen marine) en koningsblauw voor de details.

[nggallery id=5]

 30 blauwe websites

Briljant blauw


Begin reactie formulier

Reageer:
Heldere Ster | © 2010-2012 door +Sigrid de Jong, Alle rechten voorbehouden. |