Rood

woensdag, 28 oktober 2009 | door +Sigrid de Jong | Geen reacties » |

 

Rood = opvallen en heftige emoties

Rood is de kleur van de liefde, hartstocht, sex, opwinding, boosheid, kwaadheid. Kortom de kleur van heftige intense emoties. Het is ook hip en modern. Rood is ook de kleur van bloed, besjes en veel voedsel. Rood  activeert, trekt de aandacht, stimuleert de eetlust en maakt bij overdaad onrustig.

Rood is de eerste kleur van de regenboog, het is de kleur met de langste golflengte die wij kunnen zien.

collage-rood

Klein beetje rood om de aandacht op iets te vestigen

Rood valt heel erg op, het is een kleur met een hoge attentie waarde. Een klein beetje rood trekt al veel aandacht. Als je een plaatje hebt met veel groen en een klein beetje rood dan voelt dat evenwichtig. Met meer rood is het voor je gevoel al gauw helemaal rood.

Ik denk dat dat evolutionair bepaald is, want wat is er in de natuur rood? Juist ja bessen, bloed, vruchten, sommige bloemen en de zonsondergang. Het is heel belangrijk om bessen te herkennen. De rode bloemen willen gewoon de aandacht trekken en dat de zonsondergang rood is staat hier los van, dat is gewoon een natuurkundig effect (het licht wordt verstrooid in de dampkring en als de zon aan de horizon staat is de weg van het licht door de dampkring lang). Bij schemering is rood trouwens de eerste kleur die je niet meer ziet en dan ziet rood er heel donker uit.

Rood op een website

Op een website gebruik je rood om dingen op te laten vallen of de aandacht ergens naar toe te trekken. Bijvoorbeeld, links, bepaalde knoppen en de titels op een typische sales pagina.

Rood als basis kleur op je website

Zie je misschien niet heel veel, maar kan heel goed. De site valt dan erg op. Sites van merken en dingen die rood zijn zijn zelf ook rood. De site is dan hard of helder en duidelijk. In de krakers seen zijn de kleuren: zwart en rood (en de sites ook…). Niet alles op de site hoeft rood te zijn om toch een rode site te hebben, omdat rood snel overheerst en veel aandacht vraagt.

Rode websites:
[nggallery id=7]

Rode auto’s vallen erg op. Ik vind ze mooi. Een mooie snelle sportauto hoort rood. Het schijnt dat mensen in rode auto’s sneller en agressiever rijden.

Rood is ook een onrustige kleur. Ik had ooit mijn kamer in roodtinten voor een warmer gevoel maar voelde me uiteindelijk te onrustig door dat rood. Er is ook een tijd geweest dat ik graag rode T-shirts en truien droog maar nu voel ik me daar in te veel geactiveerd. Het geeft kracht maar maakt ook onrustig.

30 rode websites

Zet je website in brand met rode thema’s, fotos en paletten

 

 


Begin reactie formulier

Reageer:
Heldere Ster | © 2010-2012 door +Sigrid de Jong, Alle rechten voorbehouden. |