Wat is een CMS?

dinsdag, 03 november 2009 | door +Sigrid de Jong | 1 Reactie » |

 

Een content Management Systeem (CMS) is een systeem waarin het ontwerp en de inhoud van een webpagina strikt gescheiden zijn. Dat betekent dat het ontwerp van een website eenmalig gemaakt wordt en dat de teksten altijd toegevoegd en gewijzigd kunnen worden.

Het gebruik van een CMS heeft zowel voor als nadelen.

Nadelen:

  • Technisch complexer: moeilijker te maken en meer techniek nodig.
  • Trager door gebruik van een database.

Voordelen

  • Het ontwerpen van een website en het schrijven van de inhoud kunnen gemakkelijk door verschillende mensen gedaan worden.
  • Geen gevaar van het per ongeluk aanpassen van de layout.
  • Alle pagina’s hebben automatisch dezelfde layout.
  • Weinig technische kennis nodig voor het aanpassen van de inhoud.

Ik schrijf nu deze artikelen met behulp van het CMS wordpress en dat vind ik zeer prettig. Ik kan er gemakkelijk bij en hoef weinig handelingen te verichten om nieuwe teksten te plaatsen of bestaande aan te passen. Ondanks dat ik uit het blote hoofd HTML, CSS enz kan typen en ook nog snel kan typen gaat het werken met dit CMS toch veel sneller. Het werken met het CMS WordPress is goed voor mijn creativiteit, het stimuleert me tot het schrijven van artikelen.

Vergelijk dat eens met mijn eerste kennismaking met het werken met een CMS. Dat was helemaal niet zo fijn. Het was omslachtig ingewikkeld en frustrerend. Het was het CMS van de RuG, ik moest een paar webpagina’s maken voor een opdracht en behalve dat je er echt een handleiding voor nodig had ervaarde ik het vooral als beperkend. Je kon alleen maar op hun manier teksten plaatsen en de plaatjes konden ook alleen maar op bepaalde plaatsen. Dat kun je nu ook goed zijn aan de website van de RuG, allemaal hetzelfde stramien, terwijl in de begintijd van internet elke medewerker zijn eigen site in elkaar knutselde met leuke en interessante links, allemaal weg en alleen het professionele en hoogst noodzakelijk is overgebleven. Ook het KVI die jarenlang (en veel langer dan de rug) zijn eigen site had is nu ingelijfd bij de rug. (Ik heb er overigens een pagina op gehad die 3 jaar na dat ik er niet meer werkte er nog op stond!).

Jaren later toch nog eens een CMS geprobeerd, het was CMS made simpel, het was inderdaad simpel maar ik kon er toen niet achter komen hoe je de layout aan moest passen en dat is voor mijn persoonlijk toch wel essentieel. Dus toen heb ik besloten zelf een CMS te gaan maken en dat vereiste enig denkwerk, want hoe maak je nu een CMS? Lees verder in het volgende artikel.


Één Reactie op "Wat is een CMS?"

  1. That’s more than selnsibe! That’s a great post!

Reageer:
Heldere Ster | © 2010-2012 door +Sigrid de Jong, Alle rechten voorbehouden. |