Een webserver op je mac installeren

dinsdag, 27 oktober 2009 | door +Sigrid de Jong | 1 Reactie » |

 

Waarom een webserver?

Met een eigen webserver kun je websites op je eigen computer bekijken en allerlei dingen uitproberen. Je kunt je site ofline aanpassen, en dingen uitproberen zonder dat het invloed heeft op je site online. Pas als je tevreden bent over je aanpassingen zet je het online.

Je kunt veel sneller ontwikkelen omdat je niet telkens hoeft te ftp-en.  Vooral als je veel aanpassingen doet zul je zien dat dit veel tijd scheelt.

Webserver: Apache

Op een mac is een server al meegeleverd, je hoeft hem eigelijk alleen maar aan te zetten.

Ga naar systeem voorkeuren (grijs icoontje met radartjes) en bij Internet en netwerk klik je op Delen en zet een vinkje bij webserver en dan staat de webserver aan. Daarnaast zie je de adressen van je webserver staan.

Ga met je browser naar http://localhost/~jenaam, waarbij naam de gebruikersnaam van je computer is.

Met de finder ga je naar webpagina’s, deze map staat onder je gebruikersnaam, in het filesysteem heet deze map sites. En daar staat je html pagina.

De locatie van je server aanpassen

Wil je alleen http://localhost in plaats van http://localhost/~jenaam in de browser intypen om op je eigen webserver te komen? Pas dan de de document root in het httpd.conf bestand van apache aan.

Dit is een verborgen bestand, dus je kunt hem niet vinden met de finder, tenzij je de finder zo hebt ingesteld dat de verborgen bestanden ook worden weergegeven.

Het bestand zit onder:  Macintosh HD/etc/apache2

Je kunt dit op verschillende manieren doen:

Met de editor BBEDit

Met de editor BBEDit klik je op File->Open Hidden… en dan ga je naar Macintoch HD en daaronder naar etc en dan naar apache2 en dan klik je op httpd.conf. Linksbovenin zie je een potlood met een streepje er door. Klik daar op en er wordt gevraagd of je het bestand echt wilt unlocken. Als je het bestand hebt aangepast en opslaat dan wordt gevraagd om het wachtwoord van je computer.

Je kunt regelnummer weergeven door te klikken op View->Text Display-> Show Line Numbers

Textwrangler

Textwrangler kun je op precies dezelfde manier gebruiken al BBedit en het is gratis.

Met de terminal

De terminal is een zwart scherm op je mac waarmee je onder het systeem kunt. Het is net zoiets als dos op een windows PC. In de terminal gebruik je linux commando’s.

Je vind de terminal in de map Hulpprogramma’s onder de Programma’s. Het is een icoontje met een zwart scherm.

Achter de promt type je de volgende commando’s:

cd /etc/apache2

Hiermee ga je naar de juiste map

sudo pico httpd.conf

sudo = super user do, dit commando type je in omdat je anders het bestand niet mg wijzigen. pico is een editor die onder de terminal werkt. Als je dit hebt ingetypt wordt er gevraagd om je wachtwoord. Na de aanpassingen ga je uit pico met control-x, pico vragt dan of je de wijzigingen wilt opslaan en dan type je Y.

Ik vermoed dat het op de document root zit en zal het van het weekend bij mijn moeder testen (ik leg mijn httpd.conf ter vergelijking met de hare)

Ga naar documentroot, ongeveer regel 163, en vervang

DocumentRoot “/Library/WebServer/Documents”

door:

DocumentRoot “/Users/je-usernaam/Sites”

doe datzelfde ook een aantal regels verder op (ongeveer regel 195).

Dus vervang:

<Directory “/Library/WebServer/Documents”>

door

<Directory “/Users/je-usernaam/Sites”>

Sla op en herstart de server. Nu krijg je je eigen site te zien als je in met de browser naar localhost gaat.

PHP

PHP is ook meegeleverd met je mac, maar staat nu nog uit. Om php aan te zetten moet je het httpd.conf  bestand in apache2 aanpassen.

In dit bestand zoek je de regel: LoadModule php5_module        libexec/apache2/libphp5.so, deze staat bij regel 114.

en je haalt het hekje: # ervoor weg. Daarmee haal je hem uit het commentaar en wordt php bij het starten van de webserver geladen.

Nu je toch in dit bestand bent kun je ook instellen dat index.php als eerste wordt weergegeven inplaats index.html. Ga naar regel 233 en vervang DirectoryIndex index.html door DirectoryIndex index.php index.html

<IfModule dir_module>

DirectoryIndex index.php index.html

</IfModule>

Je kunt je eigen volgorde kiezen, door de bestanden in je volgorde in te typen.

Herstart de webserver, zodat php bij het opstarten wordt geladen. Ga daarna naar systeemvoorkeuren ->Internet en Netwerk ->Delen en zet de webserver uit en daarna weer aan.

Om te testen of php werkt maak je een bestand in een editor en zet er de volgende code in:

<html
<head>
<title></title>
</head>
<body>
<?php
phpinfo();
?>
</body>
</html>

<html>

<head>

<title></title>

</head>

<body>

<?php

phpinfo();

?>

</body>

</html>

en sla dit bestand op als info.php onder weppagina’s, dus direct in de root van je webserver.

phpinfo(); is een php functie die informatie over je php in een tabel weergeeft.

Type in de adresregel van je browser in: http://localhost/info.php en als je php werkt dan zie je nu een lange tabel met php informatie.

MySQL

MySQL is een database die je op je webserver kunt installeren.

http://www.macminds.net/viewtopic.php?id=4264

Uitleg over het instaleren van MySQL: http://developer.apple.com/internet/opensource/osdb.html

Het instaleren van MySQL was lastiger dan gedacht, want er zijn heel veel MYSQL versies en na het doorlopen van de installatie procedure lijkt er niks veranderd te zijn. PHPMyAdmin deed het nog steeds niet en ik zag nergens een icoontje.

Na een tijdje kwam ik erachter dat MySQL in de systeem voorkeuren staat onder overig. Na de installatie zie je een icoontje staan van MySQL. Klik erop en zet MySQL aan, zet ook een vinkje bij aanzetten bij opstarten en klaar ben je, geen omkijken meer naar.

PHPMyAdmin

PHPmyAdmin is een handige tool om je database in te zien en je databases te bewerken. Download PHPMyAdmin, pak het bestand uit en zet de map PHPMyAdmin-versienummer onder je map webpagina’s, dus in de root van je webserver. Wijzig de naam van de map in iet makkelijkers b.v. in PHPMyAdmin (dus haal de versie nummers weg) en ga met je browser naar http://localhost/PHPMyAdmin (of hoe je de map ook genoemd hebt) en je bent in PHPMyAdmin.

Toen MySQL eenmaal werkte kreeg ik de nieuwste PHPMyAdmin vreemd genoeg toch niet werkend. Er zat een configuratie bestand bij dat ik me niet herkende van vorige installaties. Toen heb ik maar mijn PHPMyAdmin van mijn computer gecopieerd naar de computer van mijn moeder en toen had ik een werkende server met alles er op en er aan.

Dus mocht het met PHPMyAdmin niet lukken, probeer een oudere versie.

Toen de server eenmaal draaide heb ik wordpress geinstalleerd en een themplate dat mijn moeder wel mooi vind gedownload en daarna heb ik wordperss met hetzelfde template online gezet. Zie hier het resultaat.


Één Reactie op "Een webserver op je mac installeren"

 1. Beste Sigrid,

  Ik heb dus mijn Apache server instellingen proberen aan te passen en dat is mij dus niet gelukt. ik heb in terminal mijn doc root aangepast zoals hierboven beschreven en nu krijg ik volgende boodschap:

  If you can see this, it means that the installation of the Apache web server software on this system was successful. You may now add content to this directory and replace this page.

  Seeing this instead of the website you expected?

  This page is here because the site administrator has changed the configuration of this web server. Please contact the person responsible for maintaining this server with questions. The Apache Software Foundation, which wrote the web server software this site administrator is using, has nothing to do with maintaining this site and cannot help resolve configuration issues.

  The Apache documentation has been included with this distribution.

  You are free to use the image below on an Apache-powered web server. Thanks for using Apache!

  Dat is dus zeker niet de bedoeling. Ik heb in system preferences web sharing aangevinkt wat ervoor zorgt dat de server op staat veronderstel ik. Nu zou het kunnen dat wanneer dit zo is en ik dan wijzigingen uitvoer er een conflict ontstaat? Ik ben echt ten einde raad en hoop dat jij me wegwijs kan maken.

  Alvast bedankt.

Reageer:
Heldere Ster | © 2010-2012 door +Sigrid de Jong, Alle rechten voorbehouden. |