Hoe verhuis je je wordpress website?

maandag, 18 april 2011 | door +Sigrid de Jong | 10 Reacties » |

 

Je verhuisd je wordpress website van de ene domein naar de andere door:

 1. Downloaden van alle bestanden van je oude website.
 2. Aanpassen van het wp-config bestand met de nieuwe database gegevens.
 3. Uploaden van alle bestanden.
 4. De oude database exporteren.
 5. De geexporteerde database copieren in een tekst programma (als platte tekst)
 6. De geexporteerde database in de nieuwe database met de SQL knop
 7. De tabel wp-options aanpassen aan de nieuwe locatie van de website.

Stap 1: Downloaden van alle bestanden van je oude website.

Open je ftp-programma download je hele website naar je computer. Dit duurt even.

Stap 2: Aanpassen van het wp-config bestand met de nieuwe database gegevens

Open het wp-config.php bestand van wordpress. Dit bestand zit in de wordpress map, dus meestal in de root van je website.

vervang in regel 19: define(‘DB_NAME’, ‘database_naam); de naam van de oude database door de naam van de nieuwe databas.

Vervang in regel 22: define(‘DB_USER’, ‘gebruikersnaam‘); de gebruikersnaam van je oude database door de gebruikersnaam van je nieuwe database.

Vervang in regel 25: define(‘DB_PASSWORD’, ‘wachtwoord‘); door het wachtwoord van je oude database door het wachtwoord van je nieuwe database.

Vervang in regel 28: define(‘DB_HOST’, ‘hostnaam‘); de host (hostnaam) van je oude database door de hostnaam van je nieuwe database.

Bij een locale website, dus een website op je eigen server op je eigen computer is de host: localhost.

Stap 3: Uploaden van alle bestanden

Upload alle bestanden die je in stap 1 hebt gedownload naar de nieuwe website met een ftp programma. Dit kan weer even duren.

Stap 4: De oude database exporteren

Log in op de database van je oude website. Dit is voor elke webhoster anders. Ik heb mijn website bij mijndomein. Ik ga naar de website van mijndomein, log daar in.

Klik op databases,

dan krijg ik een overzicht van mijn databases

en kan ik klikken op de knop phpmyadmin

Dan kom ik op de inlogpagina van de phpmyadmin van mijn website:

Daar vul je de host, de gebruikersnaam en het wachtwoord van de database in. Dat zijn dezelfde gegevens als die in het wp-config.php bestand staan.

Na het inloggen kom je op het beginscherm terecht:

Daarna klik je op de databasenaam en dan krijg je de tabellen in de database te zien:

Dan klik je op de knop exporteer en de database wordt in zijn geheel geëxporteerd naar een tekst bestand. Selecteer alle tekst met Cmd-A (of ctrl-A), kopieer die met cmd-C (of ctrl-C)

Stap 5: De geexporteerde database copieren in een tekst programma (als platte tekst)

Plak dit met Cmd-V (of ctrl-V) in een tekst bestand als platte tekst, sla dit op als databasebackup. Ik geef meestal de naam van de website en de database mee (db-helderester-18-4-2011.txt).

Stap 6: De geexporteerde database in de nieuwe database met de SQL knop

Log in op de database van de nieuwe website: Dat werkt hetzelfde als inloggen op de oude databse, maar nu met de nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord.

Eenmal ingelogd klik je op de knop: SQL, dan verschijnt er een scherm en daarin plak je de platte tekst die je database backup is.

Klik daarna op start en wacht even. Het is een aardig grote database en daarom duurt het even. Mijn browser loopt er trouwens meestal op vast, maar de nieuwe database staat er dan wel in. Och dit keer niet, ik heb gewoon wat langer gewacht (ondertussen even wat anders gedaan).

Stap 7: De tabel wp-options aanpassen aan de nieuwe locatie van de website

Nu zou je theoretisch klaar zijn want je hebt de bestanden en de database verhuisd naar de nieuwe locatie, maar je bent er nog niet helemaal. Als je nu naar de nieuwe website gaat zul je zien dat die het niet doet. Dit komt omdat de website locatie van wordpress in de database geschreven staat en daar leest wordpress nu de verkeerde locatie uit. Dit moet dus nog aangepast worden.

Ga in de database naar de tabel wp-options. Klik op de knop verkennen. Je krijgt nu de inhoud van de tabel te zien. Op twee plaatsen staat de URL van de website en die moet je wijzigen naar de nieuwe URL. Dat zijn regel 2: siteurl en 39: home

Hier zie je het oude websiteadres nog staan. Klik op het potloodje bij option_id 2: siteurl om het te wijzigen. Je krijgt een invulscherm en vult daar het nieuwe adres van je website in. Klik daarna op start en het is gewijzigd. Doe dit ook met option_id 39: home

Nu is je verhuizing compleet en kun je de nieuwe website bezoeken. Gefeliciteerd!

Stap 8: permalink…

Ho ho, ik ben iets te snel, de homepage ziet er prima uit, maar de andere pagina’s vind ie niet.

Wat nu? Je gelooft het niet de permalink uit en weer aanzetten…

Hoe doe je dat?

Type wp-login achter je site (dus http://www.domeinnaam.nl/wp-login) je komt dan op de inlogpagina, log in, en je komt in het dashboard van je website.

Klik in het linkermenu op Instellingen en dan op permalinks. Ik zet de permalinks uit en aan… toch werkt het niet. Tot ik de mededeling onderaan lees, mijn .htaccess is niet schrijfbaar. Nou dan maken we dat toch schrijfbaar? Ik verander de schrijfrechten van dat bestand van 755 naar 777. Nu is dit bestand schrijfbaar, toch werken de permalinks op mijn locale server niet…


10 Reacties op "Hoe verhuis je je wordpress website?"

 1. Beste, Thanks voor de uitleg! eerst lukte het me niet maar door opnieuw de stappen te doorlopen en me eigen export te maken is het gelukt!

  Thanks voor de uitleg!!!

  Sander Jansen
  http://www.futmunten.nl

 2. Ik heb alle stappen gevolg. De domeinnaam zonder een extensie doet het niet (bijv. http://www.mijndomein.nl. Met een extensie doet deze het wel (bijv. http://www.mijndomein.nl/home
  Moet ik nog een instelling wijzigen of zo?

 3. eindelijk een blog waar ik nuttige info vandaan kan halen…

  Bedankt….

 4. Bedankt voor deze tips !
  Ik moest nog wel de bestandsrechten aanpassen maar mijn blog werkt nu weer goed.
  Nogmaals dank

 5. Tot nu toe heb ik het nog niet nodig,maar dat word nog wat!!!

 6. Dank voor deze tip! Het werkt, enige wat ik nog moest aanpassen was de root naar de te uploaden bestanden, deze had ik op de oude server namelijk handmatig gewijzigd.

  Dit soort tips maken het leven een stuk aangenamer 😉

 7. Het kan zijn dat je de oude database per ongeluk hebt verwijdert natuurlijk. Heb je dat gecheckt?
  ook kunnen er bepaalde verwijzingen niet goed staan.
  Als je inlogt in de PHPmyAdmin dan kijk je in de tabel wp-content. In die tabel staan 2 velden waar de url van je website staat. Als dit niet de juiste url is dan zie je witte schermen inplaats van je website.

 8. Hallo!

  Bij deze mijn dank voor het artikel! alleen heb ik één probleempje…

  Ik heb de oude wesitedatabase succesvol geexporteerd naar het nieuwe domein, maar het probleem is nu dat de oude website database nu niet meer werkt ( ik wilde slecht de database kopieeren namelijk…)
  Weet iemand hoe dit kon gebeuren en hoe of te herstellen?
  Of heb ik iets verkeerd gedaan? nogmaals de nieuwe werkt prima, maar de oude niet meer…

 9. Ja dat klopt de browser loopt bij mij mij dan ook meestal vast als ik de database in het SQL scherm plak en op start klik. Vooral als het grote database zijn, wat bij een wordPress website eigelijk altijd wel zo is. Alleen als ik er een kleine database in stop, een paar tabellen 9dus weinig code) dan loopt de browser niet vast. Maar ondanks dat de browser vast loopt werkt het toch. Als ik daarna de browser opnieuw opstart dan zie ik dat de SQL query goed is uitgevoerd.

  @Permalink, ja dat bedoel ik, dat zijn typische fouten waarbij ik zelf het verschil niet zie.

 10. Deze uitleg had ik eerder moeten hebben. De SQL database verhuizen is het meest lastig vind ik.

  Als je de database code plakt en op ‘start’ klikt, loopt de browser soms vast en je moet de coderegel weghalen die de database naam aanmaakt als je die database naam al heb aangemaakt.

  Bedoel je niet permalink ipv premalink bij 8? Zo niet, wat zijn premalinks dan?

Reageer:
Heldere Ster | © 2010-2012 door +Sigrid de Jong, Alle rechten voorbehouden. |